preload

Buiten alle stereotype kenmerken waarbij het als een ordelijk en uiterst efficiënt land wordt neergezet, denken we dat er nog heel veel aan Duitsland is dat we kunnen leren en leuk kunnen vinden.

Test je kennis met deze 13 leuke weetjes over Duitsland, het zo diverse en opwindende land gelegen in het hart van Europa.

1. Duitsland, Deutschland, Alemania, Tyskland, Niemcy … wat is het nou precies?

Neem een kijkje in de stad Heidelberg in Duitsland /Deutschland/Tyskland/Alemania/Niemcy.
Neem een kijkje in de stad Heidelberg in Duitsland /Deutschland/Tyskland/Alemania/Niemcy.

Afhankelijk van de taal die je spreekt heeft het land van de Teutonen een heleboel verschillende benamingen, maar waarom?

Zoals zo vaak moeten we voor dit verhaal terug naar de tijd van het Romeinse Rijk, toen stijlvol geklede Italianen voor het eerst het Rijnland binnenkwamen, in het westen van het land. Er waren vele verschillende, naast elkaar levende stammen in dit gebied dat tegenwoordig Duitsland heet. En elke keer als er weer een stam aan de tand gevoeld werd over de naam van het land, kwam er weer een ander antwoord.

Je had hier bijvoorbeeld termen als “Stommen”, “Buren” of “Volk van het Woud” in hun respectieve namen uit die tijd. Eeuwen later, ondanks enige feitelijke incorrectheid, houden de meeste landen toch vast aan de originele terminologie. Als je erheen gaat en je twijfelt ooit, ga dan voor Deutsch.

2. Je kunt niet worden gestraft voor het ontsnappen uit de gevangenis

Al vroeg in de 19e eeuw erkende de Duitse wetgeving het “basisinstinct van de mens” om vrij te willen zijn en daarom was het ontsnappen uit de gevangenis op zich niet strafbaar. Echter zijn misdaden begaan tijdens de uitbraak hierbij niet inbegrepen.

Lees meer: ‘s Werelds beste gevangenishotels

3. “Sie liebt dich, yeah, yeah, yeah!”

De Fab Four rocken door in Hamburg.
De Fab Four rocken door in Hamburg.

De meeste muziekliefhebbers weten dat de carrière van de Fab Four eigenlijk van de grond kwam rond de Hamburgse rosse buurt de Reeperbahn, aan het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw. De band scheen hier in de beginjaren achter het gordijn van een bioscoop te hebben gewoond, waarbij zij zich wasten in de naastgelegen toiletten, totdat drie van de vier om verschillende redenen gedeporteerd werden.

George Harrison, ook bekend als “The Quiet One” – de Stille Beatle -, werd het land uitgezet omdat hij minderjarig was, terwijl Knappe Beatle, Paul “The Cute One” McCartney en de originele drummer Pete Best het land uitgegooid werden op beschuldiging van brandstichting waarbij er sprake was van een condoom waar de fik in gestoken zou zijn.

4. Hier is ‘s werelds eerste kookshop gehuisvest

Kom binnen in het Mekka van de worst, de Wurstkuchl in Regensburg.

Terwijl het Incarijk elders nog niet eens in opkomst was, was er in Regensburg een taveerne, die vandaag de dag de naam Regensburg Sausage Kitchen (‘Wurstkuchl’) draagt en dit is de kookshop (zeg maar fast-food restaurant) die het langst onafgebroken geopend is in de hele wereld – ze begonnen in het jaar 1146!

De eerste geschriften die verwijzen naar het echte produceren van worst in deze specifieke taveerne dateren uit de 19e eeuw, maar de nationale liefde voor worsten – met meer dan 100 varianten – staat niet ter discussie.

Lees meer: De beste steden voor fijnproevers

5. Ze hebben heel veel dingen uitgevonden

Spring op je loopfiets en rijden maar!
Spring op je loopfiets en rijden maar!

De uitermate productieve Duitsers kunnen bogen op een waslijst aan uitvindingen, die in sommige gevallen ook nog baanbrekend zijn gebleken. Een voorbeeld is het klassieke vierkante dambord waar zij een stervormige variant voor bedachten, welke ze vervolgens door de Amerikanen op de markt lieten brengen als “Chinees Dammen” (ook wel Halma genoemd).

Daarnaast zijn er ook minder verrassende uitvindingen die van Duitse bodem komen, zoals de boekdrukkunst, het brouwen van bier, auto’s, fietsen, straalmotoren, de Zeppelin, insuline, aspirine, Gummi Bears en de peuterschool, maar ook contactlenzen mogen we aan onze oosterburen toeschrijven. Het was de inMarburg geboren oogarts Adolf Eugen Fick, die in 1888 de eerste optische lenzen uitvond, als alternatief voor het dragen van een bril.

6. Gooi jezelf de ether in – doe dat alleen niet hier

Ontnuchterend, meer nog dan een blik in de spiegel na een paar dagen Oktoberfest, is een kijkje op de Duitse versie van YouTube.

Ondanks grote inspanningen van lokale muziekliefhebbers, is nog altijd 61% van de Top 1000 filmpjes van YouTube verboden op de Duitse versie van dit medium. De echte reden hiervoor is officieel niet bekend, maar er wordt toch sterk gedacht dat de Duitse auteursrechtorganisatie GEMA en auteursrechtclaims hiermee te maken hebben. In elk geval zal het in Duitsland waarschijnlijk niet lukken om de levensdroom om uit te groeien tot een cover song sensatie te verwezenlijken.

7. Born in the USA?

Beroemde Duitsers? Levi Strauss: Geboren in Duitsland, herboren in de VS.

Geboren als Löb Strauss in Beieren, emigreerde de uitvinder van de prototypische Amerikaanse broek de oceaan over op 18-jarige leeftijd. Daar aangekomen, veranderde hij zijn naam in Levi en wist hij een patent te verkrijgen op het aanbrengen van klinknagels op de stresspunten van werkbroeken. In de tijd van de zogeheten California Gold Rush (goudkoorts) bleek dit een ongekende knaller te zijn.

Hij genoot enorm succes in zijn nieuwe thuisland, maar toch is hij nog altijd zeer geliefd bij de bewoners van zijn geboortestadje Buttenheim, waar men in 2000 een museum opende ter ere van deze koning van de denim.

Net als de familie Strauss, werd de cultuur van Duitsland ook verspreid door kinderschrijfster Judith Kerr en schilder Lucian Freud die op een soortgelijke manier vertrokken uit Duitsland om zich in Engeland te vestigen, waar zij later vrijwel synoniem werden voor de Britse cultuur.

8. Oh denneboom

Een vlammend kleine Kerstmis toegewenst in Duitsland.
Een vlammend kleine Kerstmis toegewenst in Duitsland.

Er zijn natuurlijk allerlei wilde speculaties hierover en de exacte oorsprong van de kerstviering blijft een punt van discussie. Zo zijn er mensen die dit feest toeschrijven aan de 16e-eeuwse Protestantse hervormer Maarten Luther. Velen zijn het er echter over eens dat de traditie begon in het vroege Duitsland.

Het duurde niet lang of men voegde een scheut gevaarlijke attributen toe aan de feestelijkheden, waarbij de Duitsers kaarsen en eetbare decoratie aan de volle sparren begonnen te hangen. Dit verspreidde zich al gauw over de hele wereld. De meeste culturen gebruiken echter geen echte kaarsen, slechts een kleine minderheid in Duitsland en enkele andere Europese landen houdt vast aan de traditie met de echte kaarsen en daarmee ook aan het dreigende gevaar van Kerstmis die in vlammen opgaat.

Lees meer: Kersttradities rond de world

9. Duitsland’s schitterende natuur wordt over het hoofd gezien

Laat je niet foppen door de naam, het Nationale Park Saksisch Zwisterland is toch echt een Duitse natuurschat.
Laat je niet foppen door de naam, het Nationale Park Saksisch Zwisterland is toch echt een Duitse natuurschat.

Wat onterecht heel veel over het hoofd wordt gezien is het wonderlijke natuurschoon van dit land. De stereotype groene alpenweides en de dichte bossen van de voormalige Bohemen daargelaten, is men snel geneigd te vergeten dat Duitsland de meeste fantastische natuurlijke landschappen herbergt.

Het Nationale Park Saksisch Zwitserland is slechts één van deze vele schatten, met de Bastelbrug die hoog boven de Elbe uit torent en de majestueuze monolieten die hun rode tegenhangers in Monument Valley het nakijken geven.

10.Ze zijn helemaal gek van voetbal

Behalve dat Duitsland het WK in 2014 won met een team waarvan men soms beweert dat het “de beste nationale ploeg ooit is”, worden de Duitse voetbalfans flink verwend deze dagen.

De Duitse nationale competitie, Bundesliga, heeft het hoogste gemiddelde aantal bezoekers van Europa en kaartjes kosten grofweg tussen de £9-25 – in de meeste gevallen slechts een fractie van de prijzen die er bijvoorbeeld bij de Britse tegenhangers gevraagd worden. Het is dan ook een steeds vaker voorkomend beeld, de reizende Engelsman midden tussen de Borussia Dortmund fans op de bekende “Gele Muur”gevormd door de fans gehuld in de kleuren van de Duitse club.

11. Broederliefde? Het is een sportaangelegenheid

Het is de grootste sport rivaliteit aller tijden: ben je Adidas, of ben je Puma?

Uit Herzogenaurach, in het Frankische stamhertogdom, komen de mondiale sportgiganten Adidas en aartsrivaal Puma, overigens elk opgericht door broers uit één en dezelfde familie. De broers gingen met ruzie uit elkaar, ogenschijnlijk vanwege valse beschuldigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gebroeders Dassler hebben het nooit meer goedgemaakt met elkaar en elk van hen bouwde een eigen sportgoederenimperium op. Dat is nog eens een broedertwist, zeg!

12. Bier? Alleen als het schoon is

Vier de geboorte van echt bier tijdens het Oktoberfest!
Vier de geboorte van echt bier tijdens het Oktoberfest!

De Duitsers staan erom bekend zich altijd aan de regels te houden, dus je zal niet gauw een Duits bier vinden dat niet volgens het “Reinheitsgebot” gebrouwen is: een wet die toeziet op de zuiverheid van de productie van deze hoppige dorstlesser.

Het was precies deze zelfde passie waarmee Duitse kolonisten in 1903 bij de Chinese Qingdao handelspost de Tsingtao Brouwerij opzetten, meteen na hun aankomst. Behoorlijk toegewijd dus.

Je kunt niet ontkennen dat ze hier wel van het goudkleurige drankje houden, maar toch komen ze slechts op de tweede plaats van landen met de hoogste jaarlijkse bierconsumptie per hoofd van de bevolking. Met een grote “Proost!” aan de Tsjechen.

Ook in Nederland kunnen we lekker bier brouwen. Lees er alles over in dit artikel over Nederlandse brouwerijen.

Lees meer: 10 leuke feiten over het Oktoberfest

13. Zij hebben tijdschriften uitgevonden!

De geschiedenis van Duitsland zou niet compleet aan de orde komen zonder de boekdrukkunst en het moderne tijdschrift daarbij te noemen.
De geschiedenis van Duitsland zou niet compleet aan de orde komen zonder de boekdrukkunst en het moderne tijdschrift daarbij te noemen.

De Duitsers zijn de uitvinders van de boekdrukkunst en voelden zich kennelijk ook geroepen om als voorlopers op te treden bij het uitgeven van tijdschriften. Het Hamburgse tijdschrift “Erbauliche Monaths Unterredungen”, over het maandelijks aanzwengelen van allerlei discussies, was in 1663 ‘s werelds eerste regelmatig verschijnende publicatie. Tot de dag van vandaag wordt Duitsland beschouwd als één van de meest succesvolle landen in de tijdschriftenindustrie, dus zorg ervoor dat je er enkele haalt.

Zoek je meer inspiratie? Kijk of je deze 14 verbijsterende feiten over Finland kent, kijk eens naar de beste plekken om te shoppen naar vintage-kleding in Berlijn en download dan onze GRATIS reisgids naar de hoofdstad, momondo places.

Over de auteur

momondo NederlandEen van de doelen van momondo is om je te inspireren om te blijven ontdekken. Reizen kan ons openstellen voor een wereld waarin verschillen een inspiratiebron zijn, in plaats van te leiden tot intorelantie of vooroordelen. Laten we samen de wereld ontdekken, via dagelijkse inspiratie, reistips en meer. Volg ons op Instagram voor meer inspiratie.

Toon meer artikelen